Virtuvė

Sviestiniai sausainiukai "Sagutės"
Sviestiniai sausainiai
Sagutės

Reikės:
  • 100g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 arb.š. vanilinio cukraus
  • 2-3 valg.š. rudojo nerafinuoto cukranendrių cukraus arba agavų syrupo
  • 200g šviesių speltų miltų
Įkaitinkite orkaitę iki 160'C. Ištirpinkite sviestą, jį išmaišykite su vaniliniu cukrumi ir pasirinktu saldikliu. Berkite miltus ir išminkykite tešlą. Tešlą dėkite į šaldytuvą maždaug 30min. Tuomet iškočiokite ir išspauskite norimos formos sausainius.
Sagutes lengvai padarysite išspaudę maža stiklinėle, centre apskritimo šiaudeliu padarę dvi skylutes.
Traškaus skanumo!


Tinginių Napoleonas
Tinginių Napoleonas

Šis neatstos ir net nesilygiuos į vieną eilę su tikruoju Napoleono tortu, bet kai reikia staiga ir skaniai - gali pasitarnauti :)

Reikės:
  • sluoksniuotos tešlos
  • skardinės kondensuoto pieno
  • 250g maskarponės
  • 100g  sviesto
Tinginių Napoleonas

Tešlą supjaustykite maždaug 1cm juostelėmis ir iškepkite orkaitėje. Keletą iškepusių juostelių atidėkite papuošimui - trupiniams. Suplakite kambario temperatūros sviestą, kondensuotą pieną ir maskarponę. Patartina naudoti duonai kepti skirtą silikoninę formą. Ją išklokite maistine plėvele. Ant dugno dėkite 5-6 juosteles, ant jų tolygiai paskirstykite kelis šaukštus masės ir taip kartokite kol neliks juostelių. Bigus sluoksniuoti viršutinį sluoksnį palikite kremo. Užspauskite viršų maistine plėvele ir palikite šaldytuve per naktį.
Prieš patiekiant apiberkite trupiniais.


Morkų keksiukai su rikota
Morkų keksiukai su rikota

Morkų masei reikės:
  • 1 morkos sutarkuotos smulkia tarka
  • 1 kiaušinio
  • 80 ml augalinio pieno
  • 100 g miltų (galite maišyti, pavyzdžiui avižinius ir speltų)
  • agavų syrupo
  • 1 arb.š. kepimo miltelių
Įdarui reikės:
  • 150g  rikotos
  • 1 kiaušinio
  • agavų syrupo
  • 1 nubraukto šaukšto kukurūzų miltų arba kukurūzų krakmolo
Morkų masės ingredientus sumaišykite viename dubenyje, įdaro - kitame. Į silikonines keksiukų formeles dėkite vieną valg.šaukštą morkų masės, tada vieną valg.šaukštą rikotos įdaro ir ant viršas vėl morkų masės.
Šaukite į įkaitintą iki 180'C orkaitę maždaug 30 minučių.


Saldžių bulvių blynai


Saldžių bulvių blynai
Reikės:
(gavosi maždaug 12 - 14 blynelių)
  • 1 didelės saldžiosios bulvės
  • 1 kiaušinio
  • 4 - 5 šaukštų pilno grūdo speltų miltų
  • žiupsnelio druskos
  • lydyto sviesto kepimui
Saldžiąją bulvę suvyniokite į foliją ir dėkite kepti į iki 200 laipsnių įkaitusią orkaitę maždaug 50 minučių, kol taps minkšta. Patikrinti galite paspaudę šakute. Iš folijos išimti nereikia. Atvėsinkite ją, nulupkite ir sutrinkite dubenyje.
Įmaišykite išplaktą kiaušinį, miltus, įberkite druskos.
Kepkite keptuvėje ant silpnesnės kaitros kiekvieną pusę po maždaug 5 minutes. Iškeptus blynus sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Valgykite su natūraliu jogurtu, grietine ar sultiniu. Mes ant iškeptų dar pabarstėme tarkuoto kietojo sūrio.


Varškiniai sausainėliai

Varškiniai sausainėliai
skarelės
Reikės:
  • 250 g varškės
  • 200 g minkšto sviesto
  • 300 g miltų
  • 100 g rudojo cukraus
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • malto cinamono
Minkštą sviestą ištrinkite su varške. Įsijokite miltus, druską, kepimo miltelius ir išminkykite tešlą. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir bent pusvalandžiui (geriau - valandai) dėkite į šaldytuvą. Atšalusią tešlą ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite į lakštą ir sausainių formele arba stikline, kaip dariau aš, išspauskite apskritimus. 
Rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu. Imkite tešlos apskritimus ir vieną jų pusę įspauskite į pabarstukus, kad gerai apliptų, lenkite pusiau ir dar kartą pusiau - trikampėlio viršų taip pat prilieskite prie pabarstukų. 
Sausainėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę, kol gražiai parus - 15 - 20 minučių.

Džiugo sūrio ledai su spanguolių džemu

Džiugo sūrio naminiai ledai
su spanguolių džemu
Reikės:
  • 400 ml grietinėlės
  • indelis kondensuoto saldinto pieno
  • 4 - 5 š. spanguolių džemo
  • sauja tarkuoto kietojo sūrio
Išplakti grietinėlę iki vientisos tirštos masės. Įmaišyti kondensuotą pieną, dėti džemą (pagal skonį, kaip kam patinka - daugiau ar mažiau rūgštelės). Galiausiai įmaišyti tarkuotą kietąjį sūrį. Masę pilti į indelį ar silikoninę formą ir užmiršti nakčiai šaldiklyje. Viskas! Pažadu, skonis nenuvils. Pirktinių net nesinorės ;)

Risotto

Klasikinis, labai paprastas, bet, turbūt, tuo ir geras receptas.

risotto
Reikės:
  • saujelės apvalių (risotto) ryžių
  • gabalėlio sviesto (naudojau lydytą sviestą)
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio krapų
  • šiek tiek kietojo sūrio
Išlydyti sviestą, berti ryžius - permaišyti, kad ryžiai apsiveltų sviestu. Primažinti kaitrą, pilti, kad būtų panašiai per pirštą virš ryžių, verdančio vandens (arba sultinio). Nuolat maišyti. Kai vanduo išgaruoja, vėl papildyti. Taip vis pamaišant ir papildant vandens virti, kol ryžiai taps minkšti, o masė klampi (bet ne pervirusi!). Pabarstyti druska (dukrai nededu, užtenka nuo kietojo sūrio), krapais ir tarkuotu kietuoju sūriu.
Skanaus!

Itališki biscotti

naminiai itališki biscotti
Reikės:
  • 60 g nerafinuoto kokosų aliejaus
  • 60 g extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 2-3 š. rudojo cukraus
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 2,5-3 stiklinės miltų (naudojau speltos šviesius)
  • žiupsnelis druskos
  • 1,5 arb. š. kepimo miltelių
  • saujelės stiklinės migdolų
  • saujelės spanguolių ar razinų
Į dubenį dedame kokosų aliejų, alyvuogių aliejų, cukrų ir vanilinį cukrų. Išplakame. Mušame kiaušinius - po vieną, gerai išplakant masėje. Beriame miltus, druską ir kepimo miltelius. Suminkius įterpiame migdolus (jie turi būti šiek tiek pakepinti ir atvėsinti) ir spanguoles ar razinas - ką naudojate. Formuojame "dešras"ir šauname į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę be vėjelio 35 minutėms. Ištraukus luktelim kokias 2-3 minutes ir supjaustome piršto storio gabalėliais. Juos dedame atgal į skardą ir kepame dar 10-15 min. 
Viskas! Turite puikiausią skanumyną prie kavos.

Jogurto sklindžiai su obuoliais

Jogurto sklindžiai su obuoliais
Reikės:
  • 300 g graikiško jogurto
  • 2 kiaušinių
  • 150 g viso grūdo miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 obuolių supjaustytų maždaug 1 cm kubeliais
Kiaušinius sumaišykite su jogurtu. Suberkite miltus, persijotus su kepimo milteliais. Viską išmaišykite, bet neilgai, kad tik susijungtų. Svarbus tešlos tirštumas - ji neturi būti skysta, nes sklindžiai subliukš. Įmaišykite obuolius. 
Kepkite sklindžius keptuvėje su kokosų aliejumi ant vidutinės kaitros.

Šokoladinis pyragas

Šokoladinis pyragas
Reikės:
  • 200 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 2 arb. š. kepimo miltelių
  • 200 g rudojo cukraus
  • 2 didelių kiaušinių
  • 250 ml pieno
  • 10 š. kakavos miltelių
  • 8 š. bekvapio aliejaus (pavyzdžiui, nerafinuoto kokosų)
  • 100 g šokolado
  • saujos aviečių pyrago viršui (nebūtinai)
Visus sausus produktus sumaišykite dubenyje, suformuokite kraterį ir į jį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną bei aliejų. Išmaišykite, o kai neliks gumuliukų, įmaišykite maždaug stiklinę verdančio vandens.
Paruoštą tešlą supilkite į aliejumi pateptą ir kakavos milteliais pabarstytą formą, šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-35 minutes (priklausomai nuo kepinio storio).
Šiek tiek praaušusį pyragą išimkite iš formos, apliekite karštu, vandens vonelėje ištirpintu, šokoladu, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir papuoškite avietėmis.

Plikyti pyragaičiai

Plikyti pyragėliai
Reikės:
  • 100 g sviesto
  • 1 š. cukraus ir žiupsnelio druskos
  • 120 g miltų
  • 4 kiaušinių
Dar reikės pasirinkto įdaro pyragaičiams (galima, žinoma, ir be jokio įdaro valgyti). Aš renkuosi maskarponę, naminę uogienę arba plikytą kremą.
Į puodą įpilkite 200 ml vandens, sudėkite sviestą, suberkite cukrų, druską ir kaitinkite, kol viskas ištirps ir skystis užvirs. Tada energingai maišydami suberkite miltus. Kai viskas sušoks į gumulą, puodą nukelkite nuo kaitros, palaukite, kol praauš iki 70 laipsnių ir maišydami įmuškite po vieną kiaušinius. P. S. Jeigu paskubėsite ir kiaušinius mušite į per karštą tešlą, jie tiesiog "iškeps".
Plikyti pyragėliai su įdaru
Tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį be jokio antgalio. Ant kepimo skardos išspauskite pailgos formos pyragėlius, šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 10 minučių. Tada karštį sumažinkite iki 170 laipsnių ir kepkite, kol plutelė gražiai apskrus (maždaug 25 min.).
Ataušusius pyragėlius įdarykite pasirinktu kremu ar uogiene. Viršų galite nuglaistyti karštoje garų vonelėje ištirpintu šokoladu.


Varškinis keksas

Varškinis keksas
Reikės:
  • 300 g riebios kreminės varškės
  • 300 g pilno grūdo miltų
  • 150 g sviesto
  • 250 g cukraus (keičiu klevų sirupu)
  • 3 didelių kiaušinių
  • 10 g kepimo miltelių
  • 50 g miltelinio cukraus
Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi iki puraus kremo. Toliau plakdami įmaišykite varškę ir kiaušinius. Kremas turi išeiti lygus ir purus. Dalimis įsijokite miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Užmaišykite kietoką glotnią tešlą. Tešlą krėskite į paruoštą kepimo formą (tinkamiausia - liaudyje vadinama bobos pyrago forma) ir šaukite į įkaitintą iki 170 laipsnių orkaitę maždaug valandai. Ar pyragas iškepė tikrinkite mediniu pagaliuku.
Ataušintą keksą išimkite iš formos ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

Avižiniai sausainiai


Avižiniai sausainiai
 Reikės:
  • 120 g miltų
  • 50 g pilno grūdo kvietinių miltų
  • 130 g smulkių greito paruošimo avižinių dribsnių
  • 120 g cukraus (keičiu klevų sirupu ir/arba trintu bananu)
  • 30 g medaus
  • 140 g sviesto
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 š. saulėgrąžų branduolių
Sumaišykite avižinius dribsnius su miltais, saulėgrąžomis, cukrumi ir kepimo milteliais. Ištirpinkite sviestą ir medų. Kai ištirps, bet dar neužvirs(!), nukaiskite ir iškart sumaišykite su sausais produktais. Formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus, sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos per 3 cm vieną nuo kito. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12-14 minučių, kol gražiai parus.

Purūs minkšti blyneliai

purūs minkšti blyneliai
Reikės:
  • 250 g natūralaus jogurto arba kefyro
  • 3 naminių vištos kiaušinių
  • apie 200 g speltų miltų
  • 1 arb.š. sodos arba kepimo miltelių
Atidalinkite kiaušinių trynius ir baltymus. Trynius sumaišykite su jogurtu arba kefyru, dėkite sodą ir permaišę palikite ramiai kelioms minutėms. Tada įmaišykite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų (kai pavertus indą masė lieka jame). Įmaišykite jas į bendrą masę nepermaišant. Tešla turėtų gautis panašios kaip grietinė konsistencijos.
Kepkite ant kokosų aliejaus arba sausoje keptuvėje. Skanaus! 
P. S. patikėkite, jie verti jūsų laiko plakant baltymus ;)

Desertas su pūstais ryžiais ir datulėmis

desertas su pūstais ryžiais
ir datulėmis
Jeigu vaikai dar per maži tokiam skanėstui, tai gali būti puikus desertas mamoms prie kavos puodelio ar net alternatyva ledams, kai jie baigiasi šaldiklyje :)

Reikės:
  • pūstų ryžių
  • geros saujos datulių be kauliukų
  • riešutų
  • 2 arb. š. cia sėklų
  • šlakelio avižų pieno
  • 2 valg. š. kokosų aliejaus
  • grietinėlės (30proc ir daugiau)
  • 2 valg. š. rudono nerafinuoto cukraus
  • 2 valg. š. medaus
Datules trumpam užmerkite vandenyje. Kol jos mirksta susmulkinkite riešutus iki norimų gabaliukų ar trupinių. Susmulkinkite datules - jas galite tiesiog supjaustyti. Sumaišykite datules, riešutus ir pūstus ryžius. Ant jų užpilkite skystą kokosų aliejų ir permaišykite. Cia sėklas užpilkite augaliniu pienu, kad išbrinktų.
Tada pasiruoškite karamelę: užkaiskite grietinėlę, prieš jai užverdant berkite cukrų ir maišykite. Kai cukrus ištirps, dėkite medų ir taip pat nuolat maišykite. Kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir nuolat maišant stebėkite karamelę - po truputį ji pradės tirštėti. Kai karamelė sutirštės - taps tąsi, pilkite ant ryžių, riešutų ir datulių masės, krėskite išbrinkusias cia sėklas ir gerai išmaišykite. Dėkite į formą gerai paspaudžiant. Šaldiklyje laikykite keletą valandų arba per naktį.

Naminiai bananų ir avokadų ledai

naminiai bananų ir avokadų ledai
Reikės:
  • kokosų grietinėlės
  • gerai prinokusio avokado
  • prinokusio banano
  • saujelės šilauogių
Gaminau dvejopus: su uogomis ir be jų. Iš viso gavosi 8 porcijos.
Į maisto smulkintuvą su S peiliuku dedame bananą, avokadą ir kokosų grietinėlę - gerai išsukame. Dalį išpilstome į ledų formeles. Į tai, kas liko, dedame saują šviežių šilauogių ir išsukame. Išpilstome į ledų formeles. Stingsta maždaug 2 valandas, priklausomai nuo šaldiklio. Mėgaukitės!

Bananiniai keksiukai

bananiniai keksiukai
Šešiems keksiukams reikės:
  • 2 naminių vištos kiaušinių
  • 3 valg. š. rikotos
  • 1 didelio gerai prinokusio banano
  • 1-2 valg. š. kokosų aliejaus
  • džiupsnio cinamono
  • 4 valg. š. avižinių miltų
  • 4 valg. š. pilno grūdo speltų šviesių miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių

Į atskirus indus atidalinti kiaušinio baltymus ir trynius. Baltymus išplakti iki purumo. Trynius išmaišyti su rikota. Berti persijotus miltus ir į juos įmaišytus kepimo miltelius ir cinamoną. Gerai išmaišyti. Bananą sutrinti šakute ir įmaišyti į tešlos masę. Supilti skystą kokosų aliejų - išmaišyti. Pilti baltymus ir švelniai lengvai permaišyti.
Tešlą krėsti į keksiukų formą, šauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę: pirmas 10 minučių "kaista viršus ir apačia" rėžimu, kitas 10 minučių - su vėjelio funkcija.

Naminiai uogų ledai

naminiai ledai
Šį sezoną dukrą jau drąsiai galima priskirti prie ledų valgytojų. Tiesa, man kaip mamai, svarbu, kokie tie ledai - naminiai iš vos kelių ingredientų ar su 10+ visokių E, stabilizatorių, kvapiklių, stipriklių ir dar velniai žino ko.

Reikės:
  • kokosų grietinėlės (kuri susidaro kokosų pieną palaikius šaldytuve)
  • šaldytų arba šviežių uogų (mes dar subaiginėjame pernykštį šaldytų aviečių derlių)
Šiuos du ingredientus gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų ir dėti į specialias ledų formeles arba tiesiog į ledo kubelių dėkliuką. Šaldiklyje laikiau per naktį, bent, manau, kad gali užtekti ir kokių 2-3 valandų. Viskas! Sveiki, gaivūs ledai jums ir jūsų mažiausiems :)

Desertas: šaldyti keksiukai su kokoso grietinėlės kepure

desertas
šaldyti keksiukai
su kokosų grietinėlės kepure
Vien pavadinimas ko vertas, tiesa?! Kadangi naudojami riešutai, tai šis desertas labiau mamoms prie kavos, bet, manau, tiks ir vyresniems vaikams.

Reikės:
  • 100g migdolų (sausų)
  • maždaug 10-15 datulių be kauliukų
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus
Kremui:
  • maždaug 50g maskarponės
  • 100g kokosų grietinėlės (kuri susidaro kokosų pieną palaikius šaldytuve)
  • mėgstamų uogų - naudojau šilauoges
Migdolus užmerkti per naktį. Ryte suberti į smulkintuvą su S formos peiliu ir susmulkinti. Dėti datules - sumalti. Įdėti kokosų aliejų ir gerai išmaišyti. Dėti po šaukštą ar daugiau į silikonines keksiukų formeles ir gerai paspausti. Dėti į kamerą kol pasiruošime kremą.
Kremui maskarponę ir kokosų grietinėlę išsukame kartu. Aš dariau du variantus - su uogomis ir be jų. Tad vieną dalį kremo atsidėjau, o į kitą įmaišiau šilauoges ir dar kartą išsukau mikseriu.
Paruoštą kremą dedame ant jau suformuoto riešutų ir datulių pagrindo. 
Laikyti šaldiklyje, prieš vartojimą - padėti maždaug valandai į šaldytuvą arba kokias 10-15 minučių palaikyti tiesiog kambario temperatūroje. Kol išsivirsite kvapnios kavos ;)

Kukurūzų kepsneliai

kukurūzų kepsneliai
Reikės:
  • 6 valg. š. kukurūzų (nuo išgarintos burbuolės arba šaldytus ir atitirpintus)
  • 1 naminis vištos kiaušinis
  • 4 valg. š. viso grūdo speltų miltų
  • 2 valg. š. tarkuoto kietojo sūrio (galima naudoti ir tarkuotą fermentinį)
  • pusė mažo svogūno
  • kokosų aliejaus arba lydyto sviesto kepimui
Dubenėlyje išplakti kiaušinį, berti miltus, sūrį, įtarkuoti svogūną. Suberti kukurūzus ir viską gerai išmaišyti.
Įkaitintoje keptuvėje suformuotus kepsnelius kepti maždaug po 2-3 minutes, kol gražiai apskrus.
Patiekite su jogurtu ar jogurto ir žalumynų padažu su šviežiomis daržovėmis.

Grikių dribsnių ir daržovių kepsneliai

grikių dribsnių
 ir daržovių kepsneliai
Reikės:
  • 5-6 valg. š. grikių dribsnių
  • pusės nedidelės cukinijos
  • maždaug 100g sviestinio moliūgo
  • saujelės žalumynų: laiškinių česnakų, svogūnų laiškų, krapų
  • 1 naminio vištos kiaušinio
  • 1 šaukšto pilno grūdo avižinių miltų (tinka ir speltų miltai)
  • kokosų aliejaus arba lydyto sviesto kepimui
Grikių dribsnius užpilti verdančiu vandeniu ir palikti išbrinkti. Dubenėlyje išplakti kiaušinį, sudėti susmulkintus žalumynus. Sutarkuoti cukiniją ir moliūgą. Tarkuotas daržoves sudėti į kiaušinio plakinį, berti miltus ir gerai išmaišyti.
Kepti lydytame svieste arba kokosų aliejuje maždaug po 2-3 minutes kiekvieną pusę.
Patiekiame su graikišku jogurtu ir šviežiomis daržovėmis.

Gaivus ir sveikas kokteilis

gaivus ir sveikas kokteilis
Reikės:
  • 1 banano
  • 1 kivi vaisiaus
  • saujelės aviečių (sunaudojau namines šaldytas)
  • augalinio pieno (naudojau avižų)
Viską sumesti į kokteilinę - prasukti ir mėgautis ;)

Užkandis: skarelės su varške ir špinatais

skarelės su varške ir špinatais
Reikės:
  • šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos (iš 6 lapelių, gaunasi 12 pyragėlių)
  • 180g varškės
  • geros saujos šviežių, šaldytų arba džiovintų špinatų
  • 1valg. š. agavų arba klevų sirupo (nebūtina)
  • 1 kiaušinio aptepimui
  • sezamo ar kokių kitų sėklų pabarstymui
Atlaidinti tešlos lapelius. Dubenėlyje sumaišyti varškę, špinatus ir agavų arba klevų sirupą. Jeigu varškė saldi, jų dėti visai nebūtina. 
Tešlos lapelius susipjaustyti į 12 dalių, dėti po šaukštelį varškės masės, užlenkti ir užspausti kraštelį. Dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepti kiaušinio plakiniu.
Kepti įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje, su vėjelio funkcija maždaug 15 minučių.
Puikus užkandis iškyloms, kelionėms ar tiesiog vaikui staiga praalkus žaidžiant kieme.

Vištienos krūtinėlės file kepsneliai

vištienos krūtinėlės file kepsneliai
Reikės:
  • 400g vištienos krūtinėlės file
  • 1 naminio vištos kiaušinio
  • pusės citrinos sulčių
  • 1valg. š. kukurūzų arba bulvių krakmolo
  • prieskoninių ar/ir šviežių žolelių
  • žiupsnio druskos, jeigu naudojate
Vištienos krūtinėlės file supjaustykite maždaug 1 cm kubeliais, apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite žolelėmis ar norimais prieskoniais, druska - permaišykite. Pilkite atskirai išplaktą kiaušinį, berkite krakmolą ir dar kartą gerai išmaišykite. Padėkite į šaldytuvą "pailsėti" bent pusvalandžiui (puiku, jeigu pavyks 1-2 valandoms).
Keptuvėje ant įkaitinto kokosų aliejaus arba lydyto ghe sviesto šaukštu formuojame kepsnelius. Kepame 2-3 minutes kiekvieną pusę. 
Patiekiame su mėgstamomis daržovėmis, kruopomis.

Užkandis: varškės juostelės

užkandis varškės juostelės
Reikės:
  • 400g speltų miltų
  • 360g varškės
  • 120g sviesto
  • pabarstymui naudokite norimas sėklas, prieskonines žoleles ar sūrį
Varškę, miltus ir kambario temperatūros sviestą dėti į dubenį - trinti rankomis arba šakute trupinius, kol susilipdys į vientisą masę. Ant miltuoto pagrindo iškočiojame tešlą, ja pabarstome norimais pabarstais (aš naudojau sezamo sėklas) - lengvai perleidžiame kočėlą, kad sėklos priliptų. Pjaustome norimo storio ir ilgio juosteles, dedame jas į skardą ir šauname į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kepame su vėjelio funkcija maždaug 15-20 minučių.

Paukštienos ir grikių kotletukai

paukštienos ir grikių kotletukai
Reikės:
  • 400g vištienos arba kalakutienos faršo
  • 1 stiklinės virtų grikių (galima keisti karštu vandeniu užpiltais grikių dribsniais - nereikės virti)
  • 1 naminio kiaušinio
  • prieskoninių žolelių
  • žiupsnelio druskos
  • trupučio šviežiai maltų pipirų
  • 1 nedidelio svogūno
  • saujelės krapų
  • 300g grietinėlės (galima naudoti augalinę)
Svogūną smulkiai sutarkuoti. Į dubenį dėti paukštienos faršą, svogūną, virtus grikius arba grikių dribsnius, įmušti kiaušinį, pagardinti žolelėmis, pipirais, druska - viską gerai išmaišyti.
Iš masės drėgnomis rankomis formuojame nedidelius kotletukus ir dedame į keptuvę su įkaitintu kokosų aliejumi. Kepti reikėtų ant nedidelės kaitros 3-4 minutes, kol gražiai apskrus.
Iškepus kotletus, įpilame grietinėlę, suberiame smulkintus krapus ir troškiname apie 10 minučių dažnai vartydami.

Grikių duona

grikių duona
Reikės:
  • 450g žalių neskrudintų grikių
  • 2 valg. šaukštai speltų miltų
  • 3 valg. šaukštai kokosų aliejaus
  • žiupsnis druskos
  • 1 valg. šaukštas agavų sirupo
Grikius iš vakaro perplauti ir užmerktus palikti per naktį. Ryte vandenį nupilti, perplauti. Berti į maisto smulkintuvą - sumalti. Gaunasi lipšni masė. Tada sudedame likusius ingredientus ir viską gerai išmaišome. Sukrečiame masę į kepimo indą (naudojau silikoninę formą), uždengiame švariu rankšluostėliu ir pastatę šiltai tamsoje leidžiame pasibūti minimum 5-6 valandas, geriausia - 10 valandų. Vyksta rūgimo procesas.
Kepti 180 laipsnių orkaitėje maždaug 1val. 15min., atsižvelgiant į savos orkaitės ypatumus.

Avinžirnių ir cukinijų kepsneliai

avinžirnių ir cukinijų kepsneliai
Reikės:
  • maždaug 2 stiklinių išmirkytų avinžirnių;
  • pusės nedidelės cukinijos;
  • 2 skiltelių česnako;
  • prieskoninių žolelių ir/arba žalumynų: petražolių, laiškinio svogūno, krapų
  • 1 naminio vištos kiaušinio;
  • maždaug 2-3 šaukštų speltos miltų
Avinžirnius užmerkite ir palikite per naktį. Ryte nupilkite vandenį, perplaustykite ir palikite nusivarvėti. Tada suberkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.
Dubenėlyje išplakite kiaušinį, sudėkite smulkiai pjaustytus žalumynus, prieskonius, susmulkintą česnaką. Kiaušinio plakinį pilkite į avinžirnius. Smulkesne nei burokine tarka sutarkuokite cukiniją. Šiek tiek nuspauskite skystį ir dėkite į bendrą masę - viską gerai išmaišykite. Miltų dėkite tiek tiek, kad būtų tvirčiau, bet nepadauginkite.
Drėgnomis rankomis formuokite kepsnelius ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje. Keptuvėje maždaug 2-3 minutės vienai pusei, kol sutvirtėja ir įgauna gražų gelsvą atspalvį, o orkaitėje maždaug 20 minučių 180 laipsnių temperatūroje su vėjelio funkcija, po 10 minučių apverčiant.
Patiekite su daržovėmis, natūraliu jogurtu ar jogurto padažu.

Nordic Berry šaltalankių uogų tyrė

Nordic Berry
šaltalankių uogų tyrė
Nordic berry - mūsų atradimas, apie kurį visai nepelnytai vis užmirštu parašyti. Uogų tyrės, kurias galima gerti tiek su šaltu, tiek su karštu vandeniu. Šios tyrės gaminamos iš natūralių tik iš šiaurės šalyse augančių uogų, nes būtent užšąlanti žemė subrandina jas skaniausias. Vertybės, kurias puoselėjo kartos iki mūsų. Ar ne to - natūralaus, sveiko ir skanaus norime savo mažiesiems, žinoma, ir sau? Laiko patikrinta ir vėl atrasta iš naujo. Natūralios trintų uogų tyrės idealiai tinka arbatų paruošimui, taip pat šaltiems gėrimams ar kokteiliams. Gamintojas kruopščiai atrenka ingredientus ir juos derina tarpusavyje, o aukštą gaminio kokybę užtikrina naudojamos modernios gamybos technologijos.
100 gramų produkto pagaminama iš 72 - 82 gramų uogų. Tyrėse nėra dirbtinių priedų, dažiklių ir konservantų, sudėtyje maksimaliai sumažintas cukraus kiekis. Tyrės gaminamos iš visų uogų dalelių, jų skonį ir kvapą praturtinant natūraliais augalų ekstraktais, jos vientisos bei tolygiai pasklindančios gėrimo puodelyje. Verta jūsų paragavimo! 

Trinta moliūgų sriuba su vištiena


trinta moliūgų sriuba su vištiena
Reikės:
  • virtos ar troškintos vištienos arba kalakutienos;
  • moliūgo;
  • bulvės;
  • šakelės brokolio;
  • šiek tiek poro;
  • 1 arb.š. kokosų aliejaus kepimui;
  • česnako skiltelės;
  • prieskoninių žolelių, šaldytų ar šviežių krapų
Į kokosų aliejų dėti pasmulkintą česnaką, kai šis šiek tiek apkepa, dedame porą ir gabaliukais pjaustytą moliūgą, bulvę. Viską šiek tiek apkepus užpilti vandeniu - tik tiek, kad apsemtų ir sumažinus kaitrą virti, kol suminkštės moliūgas ir bulvė. Įpusėjus šių virimo laikui įdėkite brokolį. Viską pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis.
Paukštieną smulkiai supjaustykite. Nuo išvirusių daržovių nupilkite perteklinį vandenį (šiek tiek būtinai palikite) ir sutrinkite iki vientisos masės. Ant viršaus suberkite paukštieną. 
Patiekiu su skrudinta duonele.
P. S. Su daržovėmis dažnai varijuoju: moliūgas, cukinija ir morka arba moliūgas, cukinija, pusė bulvės arba moliūgas, brokolis, žalieji žirneliai ir pan. Esmė, kad moliūgas - pagrindinė daržovė, o visa kita - pagal pasirinkimą.

Vafliai


vafliai
Reikės:
  • 250g speltos miltų;
  • 1 arb.š. kepimo miltelių;
  • 400ml pieno (galima naudoti augalinį);
  • 2 naminiai vištos kiaušiniai;
  • 5 š. lydyto sviesto
Viename dubenyje sumaišyti miltus ir kepimo miltelius. Kitame išplakite kiaušinius su pienu, įmaišykite lydytą sviestą ir po truputį supilkite į miltų mišinį. Maišykite kol neliks gumuliukų. Po šaukštą tešlos pilkite į įkaitintą vaflinę ir kepkite, kol nustos kilti garai (maždaug 4-6 minutes).
Skanaukite su šaldytomis uogomis, graikišku jogurtu, klevų sirupu - ko širdis geidžia.

Traški granola

traški granola
Reikės:
  • 200g avižų dribsnių;
  • 80g mėgstamų riešutų;
  • 50g džiovintų uogų;
  • 3 kiaušinių baltymai
Visus sausus produktus sumaišykite viename dubenyje. Orkaitę įkaitinkite iki 120 laipsnių. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir sumaišykite su sausais produktais. Masę paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir šaukite į orkaitę. Kepkite maždaug valandą, kas 20 minučių pamaišydami. Atvėsusius dribsnius suberkite į stiklinį sandarų indą: kambario temperatūroje galite taip laikyti net kelias savaites. 
Tiekite su jogurtu, sezoniniais vaisiais, šaldytomis uogomis.

Brokolių kepsneliai

brokolių kepsneliai
Reikės:
  • brokolio (išskirsčius žiedynėliais turi būti apie 0,5l talpos dubenėlis);
  • 12 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
  • 150 g avižinių dribsnių;
  • naminis vištos kiaušinis
Brokolių žiedynėlius nuplikyti verdančiu vandeniu arba porą minučių pavirti garuose. Dubenyje išplakti kiaušinį su smulkiai tarkuotu sūriu, suberti avižinius dribsnius, brokolius ir gerai išmaišyti. Drėgnomis rankomis formuoti nedidelius kepsnelius. Juos dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 15-20 minučių, kol gražiai apskrus.
Šie kepsneliai skanūs ne tik šilti, bet ir atvėsę, kaip užkandis ;)

Desertas su mangais

desertas su mangais
Reikės:
  • 200 g smulkių avižinių dribsnių;
  • 200 ml kokosų grietinėlės;
  • pusės gerai prinokusio mango;
  • apelsino arba apelsino sulčių
Avižinius dribsnius sumalti kavamale arba plaktuvu su S formos peiliuku. Tada supilkite kokosų grietinėlę, išspauskite apelsino sultis - viską išsukite iki vientisos masės plakikliu. 
Nulupkite mangą ir supjaustykite norimos formos griežinėliais arba kubeliais.
Recepto originale dar rašoma, kad galima dalį mangų sutrinti iki vientisos tyrės su žiupsneliu vanilinio cukraus ir uždėti ant deserto viršaus.

Traškūs falafeliai

traškūs falafeliai
Reikės:
  • 0,5 l avinžirnių (mirkytų per naktį);
  • svogūno;
  • skiltelės česnako;
  • krapų;
  • 4 valg.š. alyvuogių aliejaus;
  • šaukšto citrinos sulčių;
  • žiupsnelio druskos
Išbrinkusius avinžirnius gerai perplaukite, nuvarvinkite ir suberkite į maisto smulkintuvą. Ten pat suberkite, supilkite visus kitus nurodytus produktus ir susmulkinkite. Masė neturi būti vienalytė, tačiau lipni ir lengvai formuojama. Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos falafelius. Kepti galima dviem būdais: įkaitintuose riebaluose arba orkaitėje (aš pasirinkau šį variantą). Įkaitintoje iki 190 laipsnių orkaitėje, maždaug 30-40 minučių (įpusėjus kepimo laikui galima apversti). 
P. S. tėveliams labai skanu su naminiu česnakiniu padažu ;)

Cukinijų ir moliūgo blyneliai su sūriu

cukinijų ir moliūgo blyneliai su sūriu
Reikės:
  • cukinijos;
  • sviestinio moliūgo;
  • naminio vištos kiaušinio;
  • tarkuoto mocarela sūrio;
  • krapų;
  • tamsių speltos miltų
Išplakti kiaušinį. Atskirai sutarkuoti cukiniją, nusunkti skystimą. Sutarkuoti sviestinį moliūgą. Į išplaktą kiaušinį įmaišyti tarkuotą cukiniją ir moliūgą, dėti krapus ir/ar norimus kitus prieskonius, suberti tarkuotą mocarelą ir miltus (jų tik vos vos - tvirtumui) - viską gerai išmaišyti. 
Šaukštu formuoti blynelius į keptuvę su kokosų aliejumi, apkepti po 2-3 minutes vieną pusę.

Baltos žuvies maltinukai

baltos žuvies maltinukai
Reikės:
  • pasirinktos baltos žuvies file;
  • džiūvėsėlių arba kelių šaukštų tamsių speltos miltų;
  • 1 naminio vištos kiaušinio;
  • mėgstamų prieskoninių žolelių;
  • šlakelio citrinos sulčių
Žuvies file sumalti (man pasitarnavo plaktuvas su S formos peiliuku), įmušti kiaušinį, berti džiūvėsėlius arba speltos miltus, žoleles, išspausti citrinos sulčių ir viską gerai išmaišyti. Drėgnomis rankomis formuokite maltinukus. Kepkite keptuvėje ant kokosų aliejaus.
Patiekta su rudaisiais ir laukiniais ryžiais, tarkuotu virtu burokėliu su kanapių sėklų aliejumi.

Kruopų keksiukai arba užkandis iš "likučių"

kruopų keksiukai

Taip taip, iš pavadinimo gerai supratote - tai pasiūlymas ir idėja jums panaudoti nuo pusryčių likusią košę ;) Plius dar keletą sudedamųjų dalių ir jūsų mažasis galės užkandžiauti sveikais keksiukais.

Reikės:
  • nuo pusryčių likusios košės (aš naudojau virtus apvalius ryžius su tarkuotu moliūgu);
  • 2 š. sorų dribsnių;
  • 1 naminio vištos kiaušinio;
  • kelių džiovintų (mirkytų) abrikosų;
  • kelių datulių (mirkytų)
Abrikosus ir datules smulkiai supjaustyti, į kruopas įmušti kiaušinį, berti sorų dribsnius - viską gerai išmaišyti. Dėti į keksiukų formeles, kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 15 minučių. Viskas!

Šeimos pietūs: vištiena su daržovėmis ir kruopomis


vištiena su daržovėmis ir kruopomis
Reikės:
  • vištienos;
  • svogūno;
  • 2-3 morkų;
  • geros saujos šparaginių pupelių;
  • mėgstamų kruopų arba ryžių;
  • kokoso aliejaus kepimui.
Keptuvėje kokosų aliejuje apkepinkite svogūnus. Tada apkepinkite morkas ir šparagines pupeles. Apkeptas daržoves trumpam atidėkite į šalį. Pakepinkite vištieną. Į orkaitėje kepti tinkamą indą dėkite apkeptą vištieną, daržoves ir berkite sausas(!) kruopas arba ryžius. Užpilkite vandeniu, kad apsemtų, plius dar maždaug per du pirštus. Šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 40 minučių. Mėgaukitės minkštutėle vištiena su daržovėmis ir kruopomis!

Varškės apkepas

Reikės:
varškės apkepas
  • 400g varškės;
  • 6 š. manų kruopų;
  • avižų arba įprasto karvės pieno (kad apsemtų manus);
  • 3 naminių vištos kiaušinių;
  • migdolų drožlių pabarstymui;
  • žiupsnio cinamono
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, su vėjelio funkcija.
Manus užpilti pienu ir palikti pabrinkti. 
Į atskirus indus atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Jeigu norite naudoti kokį nors saldiklį, pavyzdžiui, cukranendrių cukrų, steviją ar klevų sirupą - pilkite į trynius. Varškę pertrinkite per sietelį arba mikseriu tiek, kad neliktų stambių sušokusių gabalų. Trynius dėkite į varškę, pilkite išbrinkusius manus ir viską gerai išmaišykite. Baltymus išplakite iki purumo ir įmaišę į varškės masę lėtai, švelniai permaišykite. Masę krėskite į kepimo indą, pabarstykite migdolų drožlėmis, cinamonu ir šaukite į įkaitintą orkaitę maždaug 30-40 minučių. Skanaus!

Pasilepinimui: naminiai varškės sūreliai


6 sūreliams reikės:
  • 200g varškės;
  • 2 šaukštų klevų sirupo;
  • ~150g juodojo šokolado
naminis varškės sūrelis
Šokoladą išlydyti garų vonelėje. Kol jis lydosi pasiruoškite įdarą. Varškę sumaišykite su klevų sirupu. Galite pridėti mėgstamų uogų, ar džiovintų vaisių ir uogų, taip pat aguonų ar trintų sėklų.
Silikonines keksiukų formeles padenkite šokoladu. Dugnui ir kraštams negailėkite - taip sūreliai gražiau išsiims iš formelių. Išteptus indelius dėkite 15min į šaldymo kamerą. Ištraukus sudėkite varškės masę ir aptepkite likusiu tirpintu šokoladu viršų. Dėkite į šaldiklį per naktį arba bent 2-3 valandoms. Skanaus!


Virtinukai su varške

virtinukai su varške

Tešlai reikės:
  • 2 stiklinių šviesių speltos miltų;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 stiklinės labai karšto užvirto vandens
Įdarui:
  • 180g varškės;
  • 2 šaukštų klevų sirupo
Sumaišome visus tešlai skirtus produktus. Palaukiame kol pravės, tada rankomis minkome, iškočiojame lakštą ir išspaudžiame skritulius.
Dedame įdarą ir gražiai sandariai užspaudžiame kraštelį.
Dėti į verdantį vandenį, iškilus pavirti dar 3-4 minutes.
Paprasta iki begalybės, bet skanu ;)

Šeimos pietūs: vištiena su kruopomis grietinėlės padaže


Reikės:
  • ~500g vištienos blauzdelių mėsos (ar kokios kitos mėgstamos mėsos);
  • 100g kruopų mišinio (bulguras, žalieji lęšiai, perlinės kruopos);
  • 40-50g laukinių ryžių;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • avižų grietinėlės arba kokosų pieno/grietinėlės;
  • kokosų aliejaus kepimui;
  • mėgstamų prieskonių. Aš dėjau: Provanso žolelių mišinį, ciberžolę, karį, vos vos šviežiai maltų pipirų, žiupsnelį himalajų druskos
vištiena su kruopomis
ir grietinėle
Į įkaitintą keptuvę su kokosų aliejumi dėti supjaustytą svogūną ir apkepti jį iki kol taps skaidrus. Dėti gabaliukais supjaustytą ir jau suprieskoniuotą vištieną. Kol šie kepa, įjunkite orkaitę ir įkaitinkite ją iki 180 laipsnių.
Mėsai gerai apkepus, dėti ją ir svogūnus į kepimui orkaitėje skirtą indą. Ant jų pilti (sausas!) kruopas ir ryžius. Viską užpilti vandeniu, kad apsemtų plius dar panašiai kaip per du pirštus. Pašauti į orkaitę ir pamiršti kokiam geram pusvalandžiui. Tuomet išsitraukus permaišyti, užpilti grietinėlės ir išjungus kaitrą orkaitėje dar palaikyti maždaug 10 minučių.
P. S. Jeigu taip nutiktų, kad pradžioje įpylėte per mažai vandens ir kepant matote, kad kruopos brinkdamos sugėrė visą visą vandenį, papildykite jo dar šiek tiek kepimo procese.

Skryliai su moliūgu ir obuoliais


Reikės:
skryliai
su moliūgu ir obuoliais
  • 1 naminio vištos kiaušinio (org. recepte naudojamas tik kiaušinio trynys);
  • 1,5 stikl. speltos šviesių miltų;
  • puse didelio arba vieno mažesnio obuolio;
  • riekelės sviestinio moliūgo (supjausčius kiekis turėtų būti panašus kaip obuolio)
Nedideliais gabalėliais supjaustyti moliūgą ir obuolį. Sudėti juos į puodą su trupučiu vandens (kad vos apsemtų), virti 8-10 minučių ant silpnos kaitros, kol suminkštės. Tuomet nupilti likusį vandenį ir sutrinti į tyrę.
Į truputį pravėsusią tyrę įmušti kiaušinį ir persijoti miltus, kol minkoma tešla nelips prie rankų. Darbastalį pasibarstyti miltais, iškočioti tešlą iki 3-4mm storio, supjaustyti norimomis formelėmis.
Dėti į verdantį vandenį, kai iškils pavirti dar 3-4 minutes.

Šeimos pietūs: keptas kalakuto kumpis

kalakuto kumpis
šeimos pietūs

Reikės:
  • kalakuto kumpio (ar kitos mėgiamos dalies);
  • daržovių;
  • bulvių arba/ir kruopų
Mėsos marinavimui:
  • pusės citrinos sultys;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis rožinės himalajų druskos;
  • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų;
  • itališkų arba provanco žolelių;
  • saldžiosios paprikos miltelių
Įmarinuoti mėsą ir palikti per naktį arba bent kelioms (2-3 val) valandoms. 
Įdėjus į skardą aš šį kartą aplink apdėjau bulvėmis ir morkomis. Šiaip, čia tik fantazijos reikalas ir ką šeimos nariai mėgsta ;) Uždengti viską bendrai folija ir kepti maždaug valandą 190 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija. 

P. S. dukra mėsos NEmėgėja, tai jai variantas su daugiau daržovių (brokoliai, morka, batatas, žirneliai) ir mėgstamas kruopų mišinys (žalieji lęšiai, bulguras ir perlinės kruopos).

Orkaitėje keptos varškės bandelės/spurgos


Reikės:
  • 180g varškės (idealu - saldaus pieno);
  • 1 naminis vištos arba 4-5 putpelės kiaušiniai;
  • 2 valg.š. klevų sirupo (jeigu varškė ne saldaus pieno, o norisi šiek tiek saldumo - bet galima ir visai nedėti);
  • 60g šviesių speltos miltų;
  • 1 arb.š. kepimo miltelių
orkaitėje keptos
 varškės bandelės/spurgos
Varškę pertrinti šakute arba per sietelį. Į ją pilti klevų sirupą, jeigu naudojame, mušti kiaušinį - viską gerai išmaišyti. Kepimo miltelius sumaišyti su miltais ir viską persijoti į varškės masę.
Drėgnomis rankomis formuojame bandeles/spurgas ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 15-20 min., su vėjelio funkcija. Viskas! Turite laiko pasidaryti kavos, mamytės, o vaikams užplikyti kmynų arbatos arba įpilti stiklą pieno. Mėgaukitės! ;)





Cukinijų blyneliai su sūriu

cukinijų blyneliai
jogurto padažas su čiobreliais ir f

Reikės:
  • 300g tarkuotų cukinijų;
  • 1 smulkiai pjaustyto arba sutarkuoto svogūno;
  • 2 kiaušinių
  • 60g fermentinio sūrio;
  • žiupsnelio kapotų petražolių;
  • 1 smulkintos česnako skiltelės;
  • 6 šaukštų miltų (naudojau šviesius speltos);
  • druskos ir pipirų, jeigu naudojate;
  • kokosų aliejaus kepimui
Į dubenį sutarkuoti cukiniją, svogūną, smulkiai pjaustytą česnaką. Įmušti kiaušinius, sudėti tarkuotą sūrį, petražoles. Išmaišyti. Suberti miltus ir gerai išmaišyti. Paskaninti druska ir pipirais.
Dėti po šaukštą tešlos į keptuvėje gerai įkaitintą kokosų aliejų ir kepkite po ~2min iš kiekvienos pusės, kol įgaus auksinį atspalvį. Patiekite su natūraliu jogurtu ar jogurto ir fetos padažu (jo receptas matosi nuotraukoje).

Moliūgų ir varškės virtinukai (gnocchi)

moliūgų ir varškės
arba rikotos virtinukai

Reikės:
  • moliūgo tyrės (pasiruošiame ją taip: perpjautas moliūgas į 180laips. orkaitę maždaug valandai, kol jo konsistencija tampa kabinama šaukštu. Iškabinus masę dar galima pertrinti blenderiu);
  • ~100g varškės arba rikotos;
  • ~150g šviesių speltos miltų;
  • 1 vištos arba 4-5 putpelės kiaušiniai
Į moliūgų tyrę įmušti kiaušinį(-ius), gerai išmaišyti. Dėti varškę arba rikotą ir išmaišyti. Tada sijoti miltus. Jų reikės tiek, kad tešla taptų minkoma, bet nepadauginkite, kad virtinukai nebūtų per kieti.
Išminkius kočiojame pailgą dešrą, pjaustome pagalvėlėmis. Dėti į verdantį vandenį ir iškilus pavirti dar 2-3 minutes. Gardinkite natūraliu jogurtu, šaldytomis ar šviežiomis uogomis. Skanaus!

Daržovių sriuba su kokosų pienu


Reikės (norimų kiekių):
daržovės
  • svogūno;
  • česnako skiltelės;
  • morkos;
  • moliūgo;
  • bulvės;
  • brokolio;
  • žalių žirnelių (šaldytų);
  • 1 arb.š. nerafinuoto kokosų aliejaus;
  • kokosų pieno.
daržovių sriuba
su kokosų pienu
Išlydom kokosų aliejų. Jame apkepiname česnaką ir smulkiai pjaustytą svogūną, iki kol taps skaidrus. Tada dedame smulkiai pjaustytą morką ir moliūgą. Pilame vos vos vandens, kad apsemtų ir kelias minutes patroškiname. Tada dedame smulkiais kubeliais pjaustytas bulves, brokolius ir žirnelius. Pagardiname prieskoniais, žolelėmis. Prieš baigiant virti pabaliname kokosų pienu.








Speltos miltų ežiukai


Reikės: 
speltos miltai
ežiukai
  • ~150g speltos tamsių miltų;
  • 1 vištos arba 4-5 putpelės kiaušinių;
  • ~150g varškės
  • žiupsnelis druskos, jeigu naudojate
  • šiek tiek klevų sirupo arba stevijos, jeigu norite pasaldinti.
Visus ingredientus sumaišome ir minkome tešlą. Išminkius tešlą, darome pailgą "dešrą", ją supjaustome norimais gabaliukais. Jeigu norisi tikresnių ežiukų - perbraukite per smulkią tarką.
Dėti į verdantį vandenį, kai iškyla pavirti dar maždaug 3-4 minutes. 
Greita, paprasta, skanu. Visai kaip pas močiutes, senais gerais laikais, tiesa?

Naminiai koldūnai

naminiai koldūnai

Tešlai reikės:
  • ~200-250g tamsių speltos miltų;
  • ~100-150ml verdančio vandens;
  • 3 valg.š. alyvuogių aliejaus
Įdarui reikės:
  • 2-3 kalafiorų galvučių;
  • smulkintos jautienos (ar kokios kitos mėsos);
  • česnako skiltelės;
  • prieskoninių žolelių;
  • druskos ir pipirų, jeigu naudojate
Į dubenį pilti miltus, aliejų ir verdantį vandenį. Viską išmaišyti šaukštu. Tada pasibarstome stalą miltais ir pilame ant jo tešlą. Minkome iki plastilino konsistencijos. Iškočiojame plonai, bet ne per plonai (man pačiai pirmą kartą iškočiojus labai plonai tešla tiesiog plyšo) ir išspaudžiame skritulius stikline.
Išgariname kalafiorus, pakepiname mėsą - viską sumaišome. Šiek tiek atvėsusį įdarą dedame į tešlos skrituliukus ir uždarome pirštais suformuodami kraštelį arba užspausdami šakute.
Dedame į verdantį vandenį ir verdame maždaug 4-5 minutes. 
Galima šaldyti. Sudėkite ant lentelės, dėkite į šaldiklį maždaug valandai, o tada jau galėsite susidėti į šaldymui skirtus maišelius.

Receptai iš Pinterest

Nežinau iš kur jūs, mielosios, semiatės idėjų mažylio pietums ir vakarienei, bet man labai gelbsti šiuo klausimu Pinterest'as. Seku keletą šaunių mamų, kurios dalinasi puikiais, sveikais, o svarbiausia, dažnai ir daug laiko ruošimui nereikalaujančiais patiekalais vaikams.
Mano įkvėpimas:

Avižiniai blyneliai su priedais

Atradau, kad kartais naudingus produktus galima pagaminti ir vaikui pasiūlyti jiems priimtina forma, pavyzdžiui, blyneliais. Blynelius mėgsta, turbūt, visi vaikai. Jeigu nedideli, jie yra patogūs paimti į mažas rankutes. Be to, nedidelį blynelį galima daug greičiau suvalgyti, taigi, tai neatrodo misija neįmanoma.
Avižiniai blyneliai gali būti su įvairiausiais priedais, priklausomai nuo vaiko skonio ir noro.
Taigi, avižinių blynelių bazė plius galimos variacijos.

Tešlai (gaunasi maždaug 5-6 nedideli blynukai):
  1. 4 arb. š. smulkių avižinių dribsnių
  2. šlakelis augalinio pieno (kad užtektų apsemti dribsnius)
  3. 1-2 arb. š. speltos miltų
  4. 2 putpelių kiaušiniai
Galimi priedai į tešlą:
  • tarkuotas sviestinis moliūgas
  • tarkuotas obuolys
  • tarkuota cukinija (jauna/maža - gerai nuplovus soda su odele, didelė - be žievės)
  • trintas bananas
  • trintas avokadas
  • mėgstamos uogos
Eiga: dribsnius užpilti, kad vos apsemtų augaliniu pienu - palikti šiek tiek pabrinkti; kitame dubenėlyje išplakti kiaušinius; susitarkuoti arba sutrinti norimus priedus; juos įmaišyti į kiaušinių plakinį; sukrėsti išbrinkusius dribsnius, dėti 1-2 arb. š. speltos miltų (žiūrėti pagal tirštumą) - viską gerai išmaišyti ir kepti sausoje arba su šlakeliu kokosų aliejaus ar ghe sviesto keptuvėje ant nedidelės kaitros. Skanaus!

Mažasis nėra didelis

Nežinau, kaip jūs, bet aš visu šimtu pritariu minčiai, kad mažasis nėra didelis. Mano galva, tai viską pasako, bet pabandysiu trumpai paaiškinti jums savo poziciją.
Kažkodėl, kai gimsta kūdikis, vienas dažniausiai užduodamų klausimų, kurį išgirsta šviežiai iškeptos mamytės - "Maitini pati?". Nuo atsakymo priklauso, ar išklausysite pamokymų ir postringavimų ar pagyrų. Kai kūdikis sulaukia 6 mėnesių amžiaus - rekomenduojamo primaitinimui kietu maistu (tiesa, dabartinės tendencijos paankstina šį amžių iki 4 mėnesių), visi pradeda klausinėti: "Na, tai kiek jau tos košės suvalgo? Ar viską valgo? Kaip tai nenori mėsos? Reikia!" ir panašiai. Tada, kai artėjama prie pirmojo gimtadienio vis dažniau mamos gali išgirsti aplinkinių (taip, būtent tiesiog aplinkiniai leidžia sau svarstyti garsiai ar komentuoti mamos pasirinkimus) klausimus: "Tai DAR maitini??? Pati?!". Suprask, per ilgai. Na, o atšventus pirmąjį gimtadienį, turbūt nujaučiate, kad viskas įgauna tiesiog kalnu besiritančios sniego gniūžtės efektą ir pasipila: "Taigi jau nieko gero iš to tavo pieno", "Nemaistingas vandenėlis", "Tu rimtai DAAAR maitini?!". Tada jau tikrai norisi kaip kokiai drakonei užmauroti, kad gal laikas tiems visiems pamokslininkams atsiversti šių dienų literatūrą ir paskaityti vieną kitą mokslinį ar medicininį straipsnį, su atliktais naujausiais tyrimais ir PSO rekomendacijomis. Nu, nes tikrai užknisa romiu veidu (dažnai tai jau net nepavyksta) n-ajam aiškinti, kad taip, motinos pienu vaikai maitinami ir po pirmojo gimtadienio, ir taip, jis vis dar naudingas (kai kuriais aspektais net labiau nei pirmaisiais metais), ir ne - nevalgo VISKO nuo bendro stalo, nes mes nesame visiški sveikuoliai (nors tikrai stengiamės jau keletą metų maitintis sveikiau) ir nevalgome taip, kaip reikėtų (be padažų ir pan.). Ir tikrai nemanome, kad metinukui jau laikas drauge valgyti lazaniją ar smaguriauti tortais. Mes, suaugusieji, esame patys už save atsakingi ir patys atsakome už pasirinkimus - dažnai tikrai ne pačius teisingiausius, bet kai kalba pasisuka apie vaikus - esu tikrai griežta. Privalome, ne galime ar turėtume, bet tiesiog privalome pasirūpinti ta pilnaverte, sveika, subalansuota mityba. Taip, žinau, kažkada (ne taip jau ilgai ir beliko) mūsų mažoji lankys darželį ir ten, anot visų, prisiragaus visko. Tebūnie. Negyvenu užsidėjusi rožinių akinių ir tai suvokiu, bet lai tie pirmieji dveji (su metais pilve - treji) metai būna vykę, nes tikiu, kad būtent jie suformuos tam tikrus mitybos įgūdžius ateityje. Prisijungsi ir Tu? ☺

Mažasis nėra didelis Sveikos mitybos lėkštė 1-3 metų vaikui

Tai, ką visada rasite mūsų virtuvėje

Kai auginant kūdikį ateina metas jo primaitinimui kietu maistu, ateina ir nauji produktai į šeimos virtuvę ir racioną. Mūsų atveju, ne kardinalūs pokyčiai, bet, kad prisidėjo šis tas, tai tikrai. Be abejonės dar daugiau daržovių, karvės pieno alternatyvų, produktų, kuriuose nėra bereikalingų priedų (visokių skonio stipriklių, dažiklių, saldiklių ir pan.). Tiesiog daugiau švaros, galima būtų pasakyti.
Taigi, kokius produktus visada rasite mūsų virtuvėje. Pabandykime sudėlioti maisto piramidės principu.
Grūdiniai: avižiniai, kvietiniai, ruginiai ir grikių trapukai (duonelės), pilno grūdo makaronai, apvalūs, laukiniai ir rudieji ryžiai, neskrudinti grikiai, perlinės kruopos, stambūs avižiniai dribsniai, stambūs miežiniai dribsniai, sorų kruopos, trijų grūdų dribsniai.
Daržovės: moliūgas - karalių karalius, bulvė, saldi bulvė (batatas), morka, cukinija, brokolis, kalafioras, agurkas, pomidoras. Čia tie, kurie tikrai visada po ranka, na o naudojame, žinoma, ir daugiau - šparagines pupeles, špinatus, kopūstą, baklažaną, papriką.
Vaisiai: teikiame pirmenybę saviems, neatvežtiniams ar egzotiniams vaisiais, t. y. obuoliai, kriaušės. Dažni svečiai bananai, avokadai, kiviai. Šių dažniausiai rastumėte virtuvėje, bet po truputį paragauja ir kitų vaisių.
Uogos: vasaros sezonu tiesiai nuo šakelių, dabar šaldytos avietės, mėlynės, braškės, vyšnios, serbentai (juodieji ir raudonieji), gervuogės, šilauogės. Kartais naudojame džiovintas uogas, pavyzdžiui, datules, spanguoles ar šilkmedžio uogas.
Mėsa: kalakutiena, triušiena, jautiena, vištiena, kiauliena (labai retai).
Žuvis: jūrinė lydeka, lašiša, upėtakis.
Pieno produktai: natūralus jogurtas, graikinis jogurtas, varškė, grūdėta varškė, kefyras.
Kiaušinius naudojame putpelių, bet kartais prasprūsta ir naminiai vištos.
Riebalai: kokosų aliejus, lydytas ghe sviestas, alyvuogių aliejus, saldžios grietinėlės sviestas.
Na, o paskaninti gyvenimui tinka datulės, pilno grūdo sausainiai vaikams, presuoti vaisių batonėliai be pridėtinio cukraus, daržovių traškučiai, kukurūzai su burokėliai, morkomis ar brunočiu. 

Tikiuosi mūsų sąrašas padės ir jums planuojant sekantį apsipirkimą :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą