Vaikas gavo darželį! O kas dabar? |2 dalis|

Tęsiu, ką pradėjau "Vaikas gavo darželį! O kas dabar?" 1 dalyje - patarimus ir pastebėjimus, kurie galimai palengvins būsimiems darželinukams ir jų tėvams adaptaciją ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje.
Jeigu pirmoje dalyje daugiausiai rašiau apie vaiko savarankiškumo ugdymą ir tam tikrų savitarnos gebėjimų tobulinimą, tai šioje dalyje apkalbėsime darželio režimą, tėvų pokalbius apie darželį ir auklėtojas, vaiko elgesio pokyčius pradėjus lankyti darželį ir pan.

Patartina pripratinti mažąjį prie darželio režimo.
Šiuo klausimu esu girdėjusi labai prieštaringų nuomonių: esą, kam vaiką sprausti į dienotvarkę likus dviems ar trims mėnesiams iki darželio? Kai pradės jį lankyti - savaime adaptuosis. Tiesą sakant, tai kvailiausia, ką esu girdėjusi. Naivu tikėtis, kad vaikas, kuris miega iki 11 valandos, pietų eina arba neina kasdien skirtingu metu, gulasi nakties miegui 23 valandą ar vėliau, nuolankiai ir su šypsena priims darželio ritmą. Greičiausiai toks vaikas priešinsis ir patirs nemažai neigiamų emocijų.
Kada pradėti pratinti prie darželio režimo? Vieningos nuomonės ar taisyklės - nėra. tik jūs pažįstate savo vaiką ir žinote, kiek laiko pokyčiams jam reikia. Manyčiau, kad bent paskutinis mėnuo iki darželio lankymo ar dar geriau - 2-3 mėnesiai, būtų tikrai protingas sprendimas.
Pratinkite po truputį, po 15-30 minučių artinant prie numatyto galutinio tikslo. Tada vaikas, patekęs į nepažįstamą aplinką, jausis bent kiek saugesnis, ramesnis ir žinantis, ko gali tikėtis.

Kalbėkite ir pasakokite vaikui apie darželį teigiamai.
Didelę klaidą daro tie tėvai, kurie girdint vaikui (net kai šis žaidžia, atrodo LABAI užsiėmęs ir jums atrodo, kad tikrai nieko negirdi) apie darželį ir jame dirbantį personalą atsiliepia neigiamai. Jeigu jau turite kokių nors pastebėjimų ar komentarų - išsakykite juos auklėtojoms ar įstaigos administracijai vaiko ausims negirdint. O namuose, kalbantis tarpusavyje, stenkitės, kad vaikas girdėtų tėvus teigiamai atsiliepiant apie jo ugdymo įstaigą.
Atminkite, kad darželis yra naujas įdomus etapas vis labiau savarankiškėjančiam ir augančiam jūsų vaikui. Tai ne bausmė, ne nuosprendis, ne išvengiamybė. Darželis yra džiaugsmas įgyti naujų draugų, patirti nuotykių, džiaugsmas augti, sužinoti, kurti, pasirūpinti savimi.

Lankykitės darželio aplinkoje ar teritorijoje.
Jeigu tą patį darželį jau lanko vyresni broliai ar seserys - jums pasisekė. Važiuodami pasiimti vyresnėlių, drauge pasiimkite ir mažąjį, kad galėtų trumpai pažaisti kieme, be streso susipažinti su aplinka. Tikėtina, kad tokiu būdu ir pats užsimanys lankyti darželį. Jei nėra vyresnių brolių, sesių, šiam tikslui galima pasitelkti kaimynų ar draugų vaikus.
Jeigu ir to padaryti nepavyksta, nuvažiuokite apžiūrėti darželio, pasivaikščiokite jo teritorijoje ar aplinkui, pasižiūrėkite kaip ten žaidžia vaikai, pafantazuokite kas yra pastato viduje, papasakokite vaikui apie auklėtojų funkciją ir t.t.
Tegul vaikas kiek įmanoma labiau pripranta prie darželio, kurį lankys.

Galite su(si)galvoti kokias nors smagias veiklas, kuriomis užsiimsite dviese po darželio.
Tai gali būti tiesiog laikas dviese pakeliui į namus sustojus žaidimų aikštelėje arba vaikštinėjant miško takeliu arba kur nors parke. Galite drauge nuvažiuoti aplankyti draugų ar giminaičių vaikų, gyvenančių netoliese. Nuvažiuokite į vaiko mėgstamą užsiėmimą, pavyzdžiui, muzikos mokyklėlę, kur viską darote kartu ir skiriate savo visą dėmesį tik jam. Smagiai kartu pavedžiokite savo augintinį lauke... arba tiesiog dviese gaminkite ir iškepkite gardžius keksiukus šeimai.
Darželio adaptacijos periode vaikui labai svarbus tėvų dėmesys ir jam asmeniškai skirtas laikas (kai pamirštami darbo reikalai, telefonai ir t.t.), kurio metu tėvai yra tik su juo, žiūri jam į akis, kalbasi, žaidžia ir pan. Patikėkite manimi, mažajam jūsų žmogui - tai LABAI svarbu!

Kartais nutinka taip, kad vaiko elgesys, pradėjus lankyti darželį, ima ir pasikeičia - kartais net kardinaliai: linksmas, guvus, besišypsantis vaikas virsta tyliu ir užsisklendusiu. Tai nebūtinai bus signalas, kad vaikui darželyje blogai. Adaptacijos periodu - tai visai normalu. Vaikas susiduria su daugybe pokyčių, susipažįsta su naujais suaugusiaisiais, atranda naujus žaidimo draugus, o jeigu dar reikia mokytis savarankiškumo pamokų... Tačiau, jeigu toks staigus pokytis užsitęsia, derėtų susirūpinti. Pasikalbėkite su auklėtojomis, paklauskite, koks vaikas būna darželyje, ar turi draugų, ar žaidžia su vaikais ar mieliau renkasi vienatvę saugiame kampe ir pan. Šie ir panašūs klausimai bei nuoširdūs(!) auklėtojų atsakymai, gali būti raktas, į pasikeitusį vaiko pasaulį.
Bet kokiu atveju, atidžiai stebėkite savo vaikus ir neignoruokite, o tinkamai reaguokite į pokyčius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą