Vaiko kambarys

Kai prieš keturis metus įsigijome savo pirmąjį būstą. Viena smagiausių dalių man buvo jo įrengimas. Braižėme, statėme, ieškojome, lyginome, svarstėme... Ir beveik visi mūsų namų interjere esantys sprendimai turi savo istorijas. Nežinau, ar vertėjo skirti tiek laiko, kiek skyriau paieškoms ir rinkos analizei, nežinau, nes vis tiek nieko nekeisčiau ir dar kartą ieškočiau kaip įgyvendinti savo svajones, kuriant būstą.
Kol buvome dviese, neskaitant šuns, vaiko ( ar vaikų? :D ) kambarys kurį laiką atliko sandėliuko funkciją. Manau, tai pakankamai dažnas atvejis naujakurių būste. Kai laukiausi, vyras su artimųjų pagalba kieme surentė tikrą sandėliuką, tad kambarį atlaisvinome nuo daiktų ir išdažėme baltai - paskutiniu baltų dažų sluoksniu. Kadangi lovytės vieta pirmiesiems metams buvo numatyta mūsų miegamajame, nebuvo kur skubėti. Leidau idėjoms susigulėti, išsigryninti ir štai, prieš Naujuosius jau pilnai įrenginėjome dukros kambarį.
Jau dalinausi mūsų super-mega montessori lovos projektu. Tuo pačiu užsiminiau apie M. Montessori ugdymo gaires ir principus. Jais remiantis natūraliai nenorime užgrūsti, iš tikrųjų, ir taip nedidelio (~11 kv.m.) vaiko kambario bereikalingais daiktais, žaislais, kurių perteklius sukuria chaoso pojūtį. Todėl kambaryje atsirado tik mūsų nuomone būtini baldai: montessori lova-namelis, Ikea atvira lentyna su dviem Drona taškuotomis smėlinėmis dėžėmisIkea balta komoda Malm su 6 stalčiais susidėti rūbams. Viskas. Dekoracijoms ir bendrai kambario nuotaikai kurti - atvira prie sienos tvirtinama lentyna su kantuku. Joje telpa ir sentimentalios smulkmenos, ir mylima knygelė, ir prisiminimus užšaldžiusios nuotraukos, ir mielas žaisliukas. Smagiausia tai, kad keisti dekoracijas, o tuo pačiu ir kambario vaizdinį, galima nors ir kasdien! Be to, taip ugdomas vaiko estetinis pajautimas, paaugusiam suteikiama galimybė pačiam prisidėti prie kambario interjero kūrimo ir keitimo.
Jaukumo kambariui prideda ir kilimas, kurio intensyviai ieškojau interneto platybėse beveik pusmetį(!), kol galiausiai atradome mūsų puikųjį Depe. Beje, puikus kokybės ir kainos santykis.
Didelį langą dėl funkcionalumo ir jaukumo mūsų pasirinkimu dengia ir puošia šviesios plačios medinės žaliuzės su plačia medžiagine juosta.
Kalbant apie žaislus, tai jų pas mus minimaliai. O gal labiau tiktų sakyti, tiek - kiek tuo metu norisi. Kas kelis mėnesius vis peržiūriu ir atrenku tuos, kurie jau nebeaktualūs, atnaujinu kitais žaislais. Ir tikrai ne visada naujais. Dalis būna perleisti draugų ar artimųjų, naudoti kitų vaikų. Jeigu galiu rinktis, visada pirmenybę teikiu medžiui - kokybei ir ilgaamžiškumui. Apie medinių žaislų skleidžiamą šilumą kambaryje ir, žinoma, rankose net neverta plėtotis ;)
Ir aš tikrai negaliu atsidžiaugti tomis baltomis sienomis, kurios ne tik nuteikia ramiai po ilgos dienos darželyje, bet ir skatina kūrybą bei fantaziją. Kviečiu apsidairyti!
 

 
 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą