Montessori lova

Tikriausiai esate bent viena ausimi girdėję apie Marią Montessori - žinomą italų medikę ir pedagogę, sukūrusią savitą filosofiją arba dar kitaip - auklėjimo sistemą, metodiką, paremtą šimtaprocentine orientacija į vaiką.
Man, dar dirbant ikimokyklinio ugdymo įstaigose, buvo artima būtent ši filosofija, dabar pastebiu, kad ją labai organiškai pritaikome auginant pirmagimę. Kiek plačiau apie Montessori metodą pakalbėsiu kitame straipsnyje, o dabar paminėsiu tik keletą pagrindinių jo aspektų:
  • vaiko savarankiškumas ir nepriklausomybė ten, kur tai įmanoma;
  • pasirinkimo laisvė laikantis taisyklių ir paisant tam tikrų elgesio normų;
  • atsakomybės už save ir savo aplinką skatinimas;
  • sekimas vaiko interesais.
Jeigu jau auklėjime ir ugdyme laikomės tam tikrų gairių, tuomet natūraliai kyla klausimas, kaip turėtų būti pritaikytos ir įrengtos erdvės, kuriose vaikai praleidžia daug laiko. Dar tik mintyse lipdydama dukros kambarį kaip svarbiausius kriterijus sau iškėliau: kuo daugiau erdvės vaikui; kambarį apstatyti tik būtiniausiais baldais; laikytis minimalizmo idėjos; baldus - lovą, stalą su kėdėmis, lentynas žaislams susidėti pritaikyti vaikui, t. y. jo ūgiui.
Na, o kaip turėtų atrodyti, anot specialistų, vaiko kambarys pagal Montessori? Daiktai turi būti funkcionalūs, ugdantys ir naudingi, tinkami jau matytai ir patirtai gyvenimiškai patirčiai perteikti, jų neturėtų būti daug, nes vaikui labai svarbi erdvė aplink jį. Viskas pritaikyta vaiko amžiui ir ūgiui, kad šis galėtų veikti savarankiškai.
Staiga visame pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva, išpopuliarėjusi namelio tipo lova, dar vadinama Montessori lova - laikoma vaiko kambario pagal Montessori ašimi. 
  • Kuo ši lova ypatinga? Tai visai nepakilusi arba minimaliai nuo žemės pakilusi lova, į ir iš kurios vaikas PATS gali įlipti ir išlipti kada panorėjęs. Dažnai ji apipavidalinama namelio formos karkasu, kuris suteikia lovai aiškesnes ribas, atsiranda galimybė jaukumui suteikti pakabinti baldakimą ar lemputes (nėra būtina). 
  • Montessori lova
  • Ką tokia lova reiškia vaikui? Visų pirma - judėjimo laisvę. Antra - suteikia daugiau pasitikėjimo savimi. Trečia - ugdo savarankiškumą. Net ir nebudus naktį, po nemalonaus sapno, vaikui nereikia šauktis tėvų, nes jis gali pats išlipti iš savo lovos ir nueiti pas juos. Nubudęs po pietų miego taip pat turi galimybę pats atsikelti, pasiimti mėgstamus žaisliukus ir su jais žaisti. 
Dažniausiai šio metodo šalininkai vaikus Montessori lovose pradeda migdyti tarp 6 mėnesių ir 1 - 1,5 metų. Kalbant apie rizikas, reikėtų paminėti, į ką svarbu atkreipti dėmesį:

  • kritimo rizika - taip, tokia tikrai išlieka, ypač, jeigu vaikas iki metų amžiaus, bet yra galimybė užbėgti šiai situacijai už akių ir pasirūpinti, kad galimo kritimo atveju vaikas skaudžiai neužsigautų, t. y. šalia lovos patiesti minkštesnį pledą ar kilimą, galima padėti, pavyzdžiui, kėdėms skirtus paminkštinimus ar plokščias pagalves. 
  • Nevertėtų pamiršti ir SKMS tikimybės, ypač jeigu kūdikį tokio tipo lovoje pradedate migdyti iki jam sueina 6 mėnesiai. 
  • Naminiai gyvūnai taip pat nevengia pasinaudoti tokios žemos ir patogios įlipti lovos teikiamais patogumais, tad pasirūpinkite, kad užmigdžius kūdikį ar vyresnio amžiaus vaiką į jo kambarį neįeis augintiniai.
  • Saugi aplinka, t. y. tinkamai pritvirtinti vaiko kambario baldai, kad šis atsikėlęs galėtų saugiai leisti laiką kambaryje (prie sienos pritvirtintos spintos, spintelės, komodos ir pan.). Taip pat turėtumėte pasirūpinti, kad kambaryje vaikas nerastų netinkamų žaidimams, smulkių, užspringimo riziką keliančių daiktų.

Taigi, jeigu gebate išpildyti šiuos punktus ir esate įrengią saugų bei draugišką vaikui kambarį, belieka pasinerti į žaidimų, nuotykių ir ramaus poilsio, kada vaikui to norisi, pasaulį.

Montessori lova


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą