Žodžio galia

laukimas, foto A. Ufartas
Ką ir kaip pasakyti vaikui - nėra tas pats. Žodžiai gali žeisti, motyvuoti, skatinti ar sužlugdyti, bet nieko nereikšti jie negali. Net dauguma suaugusiųjų esame linkę imti giliai į širdį, tai ką kalbėti apie vaikus. Įkris koks krislas į širdelę ir nebe iškrapštysite jo net su maloniausių žodžių gijomis...
Dabar tikrai labai daug įvairios informacijoms šviežiai iškeptoms mamytėms ir daug kur akcentuojama būtent tai, kad bendrauti su kūdikiu pradedame dar tada, kai jis pilvelyje. Nebūtina kalbėtis su pilvuko gyventoju parduotuvėje prie pieno lentynos, kurį geriau įsigyti, bet tikrai galima pasiųsti jam teigiamas emocijas ir geras mintis be ištartų žodžių. Ką jau kalbėti apie būtiną, kaip oras bendravimą kūdikiui gimus. Jam nejauku ir šiek tiek baugu taip kardinaliai pakeitus gyvenamas sąlygas, tad mes ne tik galime, bet tiesiog privalome padėti jam adaptuotis ir kuo sklandžiau prisitaikyti prie pakitusios aplinkos. Tam puikiai tinka mylavimai, glaudimas - kuo daugiau tiesioginio kontakto ir, žinoma, kalbėjimas (niūniavimas, lalavimas ir pan. taip pat tinkami).
mama ir kūdikis, ryšys
Vienaip mes kalbame su kelių dienų naujagimiu ir kitaip pradedame bendrauti su kelių mėnesių kūdikiu. Dar kitoks ryšys mezgasi, o tuo pačiu kinta ir bendravimas artėjant prie pirmojo gimtadienio. Metinukai, nors patys kalba savo kalba, bet jau geba suprasti trumpas aiškias instrukcijas, pavyzdžiui "prašau, paduok kaladėlę" ir per metus yra tikrai gerai išstudijavę tėvų kūno ir žodinę kalbą, kad atitinkamai reaguotų į tam tikras intonacijas ir žodžius jų adresu.
Trumpai tariant, jeigu norime tinkamo atsako ar reakcijos į tai KĄ ir KAIP sakome vaikui - savo žodžius turime gerai apgalvoti. Pasidalinsiu kaip ir kuo galėtume pakeisti daugumai įprastas frazes bendraudami su vaikais.
"Nelipk!" --> "Lipdamas čia - būk atsargus"
"Neimk!/Negalima" --> "Gali paimti, pažiūrėti ir padėti"
"Nebėk!" --> "Bėgdamas būk atsargus!"
"Nelįsk!" --> "Tau smalsu. Suprantu. Galime pažiūrėti drauge/kartu"
"Kokia čia makaliūzė?!" žiūrint į vaiko piešinį --> "Labai įdomu! Gal gali pasakyti, ką čia nupiešei?"
"Vėl išsitepei?!" --> "Matau išsitepei. Metas nusiprausti"
Griežtą "nori?" turėtų keisti ramaus tono "gal norėtum pabandyti?" ir pan. Įsakmų "nori tu to ar ne, bet mes..." turėtų pakeisti pozityvus ir neatgrasantis "Ką manai apie..." arba tiesiog ramus teiginys "Dabar mes..., o tada galėsime... ".
Patikėkite manimi, tai tik keletą pagrindinių frazių, kurias dažniausiai girdi vaikai ir kuriomis mes tikrai galime pasirūpinti - pasakyti švelniai, maloniai ir mandagiai. Taip taip, mandagiai. Su savo (ir ne tik) vaiku reikėtų bendrauti mandagiai ir pagarbiai. Juk būtent tokio bendravimo iš jo tikitės kai paaugs, tiesa?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą