Eteriniai aliejai - nauda ir panaudojimo būdai

grynas eterinių aliejų mišinys
žiemos jaukumas
Aromaterapija - natūralus gydymo metodas. Pastebėjus pirmuosius negalavimo požymius arba dar geriau - užbėgus įvykiams už akių ir naudojant imunitetui suaktyvinti, eteriniai aliejai gali tapti tikrais jūsų šeimos draugais ir pagalbininkais. Eteriniai aliejai auginant vaikus gali tapti tikru išsigelbėjimu ne tik susidūrus su peršalimo negalavimais, bet ir pilvuko diegliams palengvinti, taip pat dantų dygimo nemaloniems pojūčiams sušvelninti ir pan.
gryni eteriniai aliejai
citrinžolė rozmarinas arbatmedis
frankincense bosvelijų
Renkantis eterinius aliejus turėtumėte atsižvelgti ne tik į kainą, bet ir į kokybę(!). Pirkti sertifikuotą, ekologišką, natūralų produktą - tai visada geresnis pasirinkimas nei pigi neaiški dėžutė su dar neaiškesniu turiniu iš bobutės turguje. Aromaterapijos specialistai teigia, kad kokybišką eterinį aliejų galima atpažinti pagal kvapą, bet tam, žinoma, reikia patirties ir įgūdžių. Patys svarbiausi dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį įsigyjant eterinius aliejus: tamsaus stiklo buteliukas; lotyniškas pavadinimas; skirtinga kaina, priklausomai nuo išgavimo būdo ir augalo išeigos; jeigu tai aliejų mišinys - turi būti parašyta sudėtis. Reikia atkreipti dėmesį, kad būtų grynas eterinis aliejus, nes tik tada jis turės terapines savybes. Be jų tai bus tik kvapas. Dar vienas paprastas būdas patikrinti, ar eterinis aliejus kokybiškas - užlašinti lašą ant servetėlės. Išgaravus eteriniam aliejui, ant servetėlės neturi likti riebumo, nes eteriniame aliejuje iš tiesų aliejaus nėra.
aliejų mišinys Baubukas
aliejų mišinys Dantukų fėja
Eterinių aliejų pasirinkimas didelis, bet tikrai nebūtina prisipirkti keliasdešimt buteliukų. Pradžiai pakaks kelių, laikomų pagrindiniais - tai eukaliptas, arbatmedis, citrina, rozmarinas, pušys.
Trumpai apžvelgsiu, kuo naudingi šie eteriniai aliejai patiems mažiausiems.

  • Eukaliptų (spindulinių) aliejus - pasižymi antibakterinėmis, antivirusinėmis, priešuždegiminėmis, atsikosėjimą lengvinančiomis savybėmis. Idealus preparatas peršalimo ligų prevencijai ir puiki pagalbinė priemonė jau sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis.
  • Arbatmedis - stiprus antibakterinis, antivirusinis, priešgrybelinis ir imuninę sistemą stimuliuojantis aliejus. Naudojamas peršalimo ligų profilaktikai, užterštos, pažeistos odos priežiūrai, odos virusinių ligų simptomų mažinimui. Tinka kūdikiams nuo 6 mėn.
  • Žalioji citrina - turi antivirusinių ir antibakterinių savybių, tad puikiai tinka garinti patalpose siaučiant peršalimo ligoms.
  • Citrina - puikus antiseptikas. Ypač naudingas sergant gripu, angina, peršalimo ligomis.Garinamas valo patalpų orą ir padeda apsisaugoti nuo oro lašiniu būdu plintančių infekcijų.
  • Rozmarinas - stiprus antiseptikas. Labai tinkamas garinti epidemijų laikotarpiu, valo orą ir saugo nuo oro lašiniu būdu plintančių infekcijų.
  • Pušys - ramina ir nuteikia poilsiui. Naudingas sergantiems kvėpavimo takų ligomis: bronchitu, laringitu, gripu. Tai stiprus antiseptikas, lengvina kvėpavimą, apvalo nosį, bronchus, plaučius. Mažina uždegiminius procesus.

eterinių aliejų mišinys
neįveikiamas skydas
Išsiaiškinus eterinių aliejų naudingąsias savybes, keletas jų panaudojimo būdų: masažai, įtrynimai, inhaliacijos, šalti ir šilti kompresai, garinimas patalpose (naudojant eterinių aliejų garintuvą/lempą), namų valymas ir dezinfekcija (įlašinant kelis lašus į vandenį, pavyzdžiui, plaunant grindis).
Suaugusieji eterinių aliejų naudą gali pajusti naudodami juos aromatinėms vonioms , meditacijoms, pirtyse, grožio procedūroms.
Naudojant eterinius aliejus ir jų mišinius derėtų nepamiršti vienos svarbios taisyklės - po trijų savaičių naudojimo, rekomenduojama padaryti savaitės pertrauką arba pakeisti kitu aliejumi ar aliejų mišiniu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą