Kiek kartų ir kaip sirgti yra normalu?

Gydytojai otorinolaringologai teigia, kad iki 2-3 metų amžiaus sirgti vadinamosiomis peršalimo ligomis iki 8-10 kartų per metus yra normalu. O darželinukai, dideliam tėvų siaubui, gali sirgti net iki 24 kartų! Tai yra beveik kartas per mėnesį. Jei neprasideda bakterinės komplikacijos: sinusitai, ausies uždegimai, per daug gąsdintis tikrai nereikia. Vyresnių vaikų imunitetas subręsta, dėl to jie ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis serga daug rečiau, suaugusieji tokiomis ligomis serga maždaug 2-3 kartus per metus. Anot specialistų, nosis, gerklė ir ausys yra vientisa sistema, todėl atskirai kalbėti apie vieną jų būtų neteisinga.
Dažniausios priežastys, kodėl mažieji taip dažnai serga: nebrandus imunitetas (todėl imuninis atsakas - perpus silpnesnis, lyginant su suaugusiųjų) ir kitokia anatomija, dažni kontaktai su infekcija, pasyvus rūkymas, netinkamai vartojami antibiotikai ir kt. Vaikų kvėpavimo takai siauresni ir trumpesni, stipresnė jų gleivinės kraujotaka, todėl gleivinė greičiau ir labiau paburksta. Pasak specialistų, viršutinių kvėpavimo takų limfoidinė sistema - tonzilės, adenoidai, limfmazgiai veikia kaip vietiniai filtrai, juose formuojasi imuninio atsako medžiagos, kaupiasi ląstelės, todėl šie organai vaikystėje aktyviai dirbdami didėja, kol subręsta visas imunitetas. Kai taip nutinka, šie organai pradeda nykti. Ir adenoidai, ir tonzilės laikui bėgant mažėja, nes jų apsauginė funkcija pasidaro kaip ir nebereikalinga.
Visi mikrobai, sukeliantys įvairius uždegimus - ausų, gerklės, nosies gyvena aplink mus ir puola, kai susilpnėja arba dar nėra tinkamai susiformavęs imunitetas. Virusų yra šimtai, vieni linkę pulti mažesnius vaikus, kiti - didesnius, vieni sukelia tik slogą, kiti įsitaiso giliau. Vertėtų įsiminti tai, kad nuo virusų apsisaugoti patiems ir apsaugoti savo vaikus - neįmanoma, nebent gyventume sterilioje aplinkoje. Be bakterijų mes taip pat negalime gyventi. Tai, kas priklauso nuo mūsų, tai vaikams įdiegti teisingi higienos įgūdžiai, organizmo grūdinimas, kūdikio žindymas.
Dažnai apsilankius pas gydytoją šis, negalėdamas užtikrinti tinkamo tolimesnio uždegimo ar infekcijos stebėjimo, paskuba išrašyti antibiotikus. Per greitai ar netikslingai paskirti vaistai gali sukelti priešingą efektą - dažnesnį sergamumą, nes be reikalo geriami antibiotikai sukelia disbakteriozę, taip sutrikdydami gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą organizme. O juk būtent mikrobiota veikia daugelį organizmo funkcijų - ypač imunitetą.
Taigi, stebuklingo vaisto nuo viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, kuri trunka 7-10 dienų - nėra, nes tada liga laikoma virusine. Organizmas dažnai pats pajėgus nugalėti virusą!
Vaistai ar kiti preparatai - tik požymiams lengvinti, teigia gydytoja otorinolaringologė J. Byčkova. Geriausias vaistas - pakankamai vartoti skysčių.
Kosulys nėra liga, tai apsauginis mechanizmas, kuris padeda išvalyti pagausėjusį sekretą. Kai kosulys draskantis, varginantis, sukeliantis vėmimą, skiriama vaistų jam palengvinti. Jei vargina tirštas nosies sekretas, rekomenduojama plauti nosį jūros vandeniu. Nuo gerklės skausmų skiriama purškiamųjų vaistų arba pastilių, kuriose yra skausmą malšinančių ir antiseptinių medžiagų. Visos šios priemonės yra požymiams lengvinti, o patį virusą turi nugalėti organizmas ir jo imuninė sistema.
Kalbant apie "liaudiškas priemones", tai jos gali būti efektyvios jeigu virusą pavyks pagauti pirmomis valandomis. Protingai naudojamos liaudiškos priemonės gali padėti ir nepadaryti žalos. Tik reikėtų prieš juos naudojant labiau pasidomėti, pavyzdžiui, ausų ar gerklės kompresai su alkoholiu gali įsigerti per odą ir apsvaiginti vaiką.
Bet kokiu atveju, nereikėtų pamiršti, kad gydo pats procesas, dėmesys, mamos ir vaiko ryšys, jos paglostymai, švelnumas - visa tai tik į gerą ligoniukui.
Linkiu nesirgti, o jei jau taip nutiko, kad sutikote kokius nors piktesnius virusus ar bakterijas - pavyks greitai pasveikti ir džiaugtis žiemos malonumais.

Straipsnis parašytas remiantis žurnalu "Tavo vaikas" 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą