Vaiko mityba ligos atveju

Jau kalbėjome apie tai kiek kartų ir kaip sirgti yra normalu. Tačiau, kai vaikas serga ar negaluoja, iškyla dar vienas svarbus klausimas - kaip vaiką tinkamai maitinti šiuo laikotarpiu? Žinoma, sveikai maitinti(s), t. y. valgyti sveiką, visavertį, subalansuotą maistą reikia kasdien, o ne tik ligos atveju, tad jeigu taip ir darote - problemų nekils (arba iškils žymiai mažiau). Vis dėlto, jeigu sunegalavus vaikui kyla šie ar panašūs klausimai, paieškokime atsakymų į juos.
Viena didžiausių klaidų, kurias daro tėvai, tai noras įsiūlyti vaikui maisto bet kokia kaina. Neretai griebiamasi ir gudrybių, pavyzdžiui, "suvalgyk bent desertą", kuris greičiausiai bus kaloringas ir sunkiai virškinamas. Tėvai taip elgiasi, žinoma, ne iš blogos valio. Jiems atrodo, kad kuo daugiau ir sočiau pamaitins vaiką, tuo greičiau šis pasveiks, deja... Tiesa ta, kad sergančiam vaikui maisto reikia mažiau nei įprastai, be to, energijos reikia skirti kovai su virusais ir bakterijomis, o ne maistui virškinti, tad prievartinis maisto kišimas nieko gero neduos. Daug svarbiau, kad jis gautų pakankamai skysčių, nes maži vaikai labai greitai jų netenka. Jeigu kūdikis dar žindomas, reikėtų kuo dažniau pasiūlyti jam krūtį, nes pienas šiuo atveju - ir maistas, ir vaistas.
Galimas ir toks atvejis, jog vaikas  nejaučia, kad nori valgyti, nes sutrikęs jo apetitas, o būti tuščiu skrandžiu yra negerai, nes virškinimo trakto sultys nuolat gaminasi, tad jos turėtų gauti ir ŠIEK TIEK darbo, t. y. ką virškinti. Todėl negaluojančiam vaikui reikėtų neįkyriai pasiūlyti po mažai, bet dažniau lengvo, turinčio mažiau kalorijų maisto.
Dar reikėtų atkreipti dėmesį į negalavimą ar susirgimą ir šių sukeliamus konkrečius nepatogumus, pavyzdžiui, gerklės skausmas, užsikimšusi nosis ir pan., nes kai skauda gerklę, juk nesinori nieko kieto ir sprangaus. Sergant viršutinių kvėpavimo takų susirgimais labai svarbus vitaminas A, nes padeda lengviau atsinaujinti kvėpavimo takų epiteliui. Maisto produktai, kuriuose yra šio vitamino: kiaušinio trynys, morkos, saldžioji paprika, žuvų taukai, sviestas, menkės kepenėlės, pienas, grietinėlė, fermentinis sūris, erškėtuogės. Tačiau papildomai duoti vit A nerekomenduojama, nes jis yra tirpus riebaluose, tad labai lengva perdozuoti.
Peršalimo ligų atveju reikėtų į racioną įtraukti daug daržovių, šviežių ir troškintų. Taip pat pasiūlyti vaisių - vienų ar paruošti vaisių salotas su natūraliu jogurtu. Duokite gerti kuo daugiau šiltų gėrimų, bet nepamirškite - geriau po mažiau nei pilnas puodelis vienu ypu.
Keletas bendrų patarimų iš specialistų lūpų:
  • mažos porcijos ir jokių "suvalgyk viską, kas lėkštėje";
  • užtikrinti būtiną išgeriamų skysčių kiekį;
  • apetitui sužadinti galima pasiūlyti kefyro arba šiek tiek natūralių vaisių sulčių;
  • ligos metu išsiderinusiai žarnyno mikroflorai atstatyti tinka kefyras, pasukos, natūralus jogurtas;
  • jeigu šeimos gydytojas skyrė antibiotikų, kartu su jais patariama vartoti ir gerųjų bakterijų preparatus;
  • visada galite pasitarti ir pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju ar pediatru, kaip tinkamai vaikus maitinti ligos atveju pataria jie.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą