Ką verta pamatyti Kaune?

Visi Lietuvos kampeliai yra savaip gražūs ir net mažesnėse provincijose galima atrasti tokių perliukų, kad širdis džiaugsis. Ne išimtis ir didieji miestai. Ką juose atrasime priklausys nuo mūsų ūpo ir nusiteikimo. Galime eiti pro gražiausius pastatus, išpuoselėtus sodelius, architektūros paminklus, alėjas ir burbėti, kaip skauda kojas, svarstyti ar jau nutrynė batai pūsles, o galima džiaugtis tuo, kas aplink ir pasimėgauti - renkamės patys.
Vatikano diplomatinė atstovybė
Nunciatūra
Kaunas, niekada - NIEKADA nebuvo mano favoritų sąraše, o kad šiame mieste įsikursime su šeima ir dar po n metų sostinėje - dar kokie penki metai atgali net nebūčiau patikėjusi! Bet, yra kaip yra. Tik čia ne TV laida, o realus gyvenimas. Tai va, kad jau prieš ketverius metus savo noru nutarėme čia įsikurti, tai vis dar po truputį jaukinuosi šį miestą. Žinote, jis, kaip ir visi mes - turi savitą charakterį.
Informaciją, kurią pateiksiu toliau - gana subjektyvi nuomonė ir sąrašas tikrai ne baigtinis, o papildyti jį, prašom, galite drąsiai komentaruose ;) Taigi, ką verta pamatyti Kaune?
Daugelis žino, kad Kaunas pasižymi modernistine architektūra, keletas tokių pavyzdžių: Vatikano diplomatinės atstovybės (Nunciatūros) pastatas, esantis V. Putvinskio g. 56 numeriu pažymėtame name.
Nacionalinis
M. K. Čiurlionio dailės muziejus

Taip pat, nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, esantis šalimais, adresu V. Putvinskio g. 55.
Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilika

Negaliu nepaminėti Kauno paminklinės Kristaus Prisikėlimo bazilikos (rasite adresu Žemaičių g. 31A), kuri yra didžiausia monumentalios architektūros bazilikinė bažnyčia Baltijos šalyse, pastatyta dar 1940 metais. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, 1922 metais kilo idėja Kaune, tuometinėje laikinojoje sostinėje, pastatyti bažnyčią, kaip padėkos Dievui už atgautą laisvę simbolį. 2015 metais bažnyčiai buvo suteiktas bazilikos statusas. Vaizdas nuo apžvalgos aikštelės tikrai užgniaužia kvapą!
Žaliakalnio funikulierius

Dar vienas lankytinas objektas - Žaliakalnio funikulierius (jį rasite adresais: viršuje - Aušros g. 6, apačioje - V. Putvinskio g.), veikiantis nuo 1931 metų. Ar žinojote, kad tai vienas seniausių veikiančių keltuvų Europoje?
Mykolo Žilinsko dailės galerija

Manau, kad esate matę nuotraukų, su jaunuoliu, kaip motulė gamta sutvėrė ir vainiku ant galvos? Jis saugo Mykolo Žilinsko dailės galeriją (ją rasite adresu Nepriklausomybės aikštė 12). Prie galerijos įkurtas Šiuolaikinis meno informacijos centras, veikia lektoriumas, kino teatras "Menapilis", vaikų estetinio lavinimo studija.
Aleksoto apžvalgos aikštelė

Dar viena vieta, kurioje turėtumėte apsilankyti - Aleksoto apžvalgos aikštelė. Tiesa, nuo 2018 metų ši vieta buvo rekonstruojama ir lankytojams vėl pasiekiama turėjo būti šių metų pavasarį. Patikrinkite patys, ar statybų darbai jau baigti ;)

Dar viena apžvalgos aikštelė - Jėzuitų vienuolyno terasa (ją rasite adresu Rotušės a. 8). Nuo terasos atsiveriantis senamiesčio panoramos vaizdas - tikrai vertas jūsų dėmesio! Tiesa, ši vieta atvira darbo dienomis nuo 10 iki 16:30, o savaitgaliais - tik iš anksto susitarus. Bilietai parduodami Perkūno name.
Jėzuitų vienuolyno terasa
Koks Kaunas būtų be Laisvės alėjos?! Mažų mažiausiai - keistas. Ši vieta pergyveno daug pasikeitimų. Šiandieninis vaizdas: vienus rūstina dėl nesibaigiančių remonto darbų, netinkamai sudėtų plytelių ar grindinio raštų, kitus džiugina atsirandančia tvarka ir švara, treti sako, kad čia niekas nepasikeitė.
Man ši vieta atrodydavo magiška, kai mama dar kokių 5-6 metų mergaitę autobusu atsiveždavo į Kauną. Jeigu planai būdavo tokie, kad neužsukdavome į Laivės alėją - labai nusimindavau. Dabar, kai ištaikau progą pasivaikščioti su savo dukryte, ši vieta atrodo kiek kitaip - netgi ramesnė nei prieš gerą dvidešimtpenkmetį.
Laisvės alėja tęsiasi 1 kilometrą 600 metrų, o tada, dar vaikui, man ji atrodydavo be pradžios ir pabaigos.
Laisvės alėja Kaune

Kauno Spurginė
Jeigu lankant šiuos objektus išalkote, užsukite į legendinę Kauno Spurginę, esančią adresu Laisvės al. 84. Nesuklysiu sakydama, kad ši Spurginė yra įtraukta į lankytinų objektų sąrašą. Kai kurie šią vietą vadina Kauno simboliu. Ne veltui  Spurginės vadovė sako, kad "Pas mus laikas sustojo prieš 30 metų". Dabartinis kavinės interjero vaizdas atsirado XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, kuomet buvo panaikinta savitarnos galimybė. Didžioji dalis produkcijos vis dar gaminama pagal 40 metų senumo receptus. Manau, kad šios spurgos tikrai vertos jūsų skonio testo!

Jeigu nepasitenkinsite vien legendinėmis spurgomis, papietauti galėsite užsukę į išskirtinio dizaino kavinę "Kultūra", adresu K. Donelaičio g. 16.
Kavinė "Kultūra" Kaune
Kavinė "Kultūra" Kaune
Nuraminote alkio kirminą? Tuomet, galime tęsti kelionę. Pavalgius, manau, gera mintis pasivaikščioti gamtoje. Ąžuolynas - tam puiki vieta! Tai Kauno miesto teritorija ir parkas, daugelio mėgstama poilsio vieta. Ąžuolynas miesto teritorijoje - tikrai ne dažnas reikalas, tad Kauno Ąžuolynas turi dar ir didžiausio miesto teritorijoje esančio Ąžuolyno visoje Europoje titulą. Skaičiuojama apie 770 ąžuolų! Į Ąžuolyno teritoriją įeina Parodos kalno, Vytauto parko, Dainų slėnio, Adomo Mickevičiaus slėnio, Lietuvos Zoologijos sodo, S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro, KTU, televizijos retransliacijos įrenginių teritorijos, taip pat Žaliakalnio bei Aukštųjų Šančių žalieji plotai. Bendras teritorijos plotas - 84,42 ha.
Iš Šiaurės į Pietus per parką eina pagrindinė alėja, o antraeiliai takai daugiausia vingiuoja, sudaro įvairaus dydžio žiedinius maršrutus, tinkamus pasivaikščiojimui ir poilsiui.
Ąžuolynas Kaune
Ąžuolynas Kaune

Jei jau vaikštote po Ąžuolyną, ypač drauge su vaikais, aplankykite ir Zoologijos sodą (jį rasite adresu Radvilėnų pl. 21). Žinoma, atkreipkite dėmesį į darbo valandas - jos skiriasi, priklausomai nuo to, kuriuo metų laiku lankysite šią vietą. Darbo laiką galite pamatyti čia. Žinoma, nepamirškite įsigyti bilietų.

Be Ąžuolyno teritorijos Kaunas turi gana nemažai kitų žaliųjų zonų, parkų. Dalis jų jau rekonstruoti, kituose darbai vyksta kaip tik šiuo metu, tad belieka laukti džiuginančio rezultato. Keletas mūsų pamėgtų parkų: Kalniečių, Dainavos, Neries krantinės parkas, Nemuno sala. Šiuo metu atnaujinami parkai: Draugystės (vyksta baigiamieji darbai), Santakos, Santarvės (likę baigiamieji darbai). Pastarojo atnaujinimo labai laukiame, nes tai šalimais esančio mikrorajono parkas. O štai šie, dar laukia savo eilės (numatyti atnaujinti): Aukštųjų Šančių ąžuolynas, Ąžuolyno parkas, Gričiupio, Naugardiškių, Nemuno salos, Neries krantinė.

Nesvarbu, ar labiau mėgstate šurmuliuojančias alėjas, miesto gatves, ar poilsį vaikštinėjantis gamtoje, o gal apžiūrinėti muziejus, kitas lankytinas vietas - visa tai rasite Kaune. Surašiau tik, mano nuomone, pagrindinius objektus. Jų TIKRAI yra daug daugiau. Tiesiog nesinori kilometrinio įrašo (kuris, įtariu, toks jau ir yra). Galbūt ateityje laukia antra dalis.
Nepasididžiuokite ir užsukite apsidairyti ;)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą